Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Erasmus+ Programının 2021-2027 yılları için tüm Avrupa'daki bütçesi 28,4 Milyar Avro'dur.
Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 Ana Eylem (Key Action, KA) ve 1 Özel Eylem altında toplanmaktadır.
Aşağıda "Merkezi Teklif Çağrıları" başlıkları altındakiler hariç olmak üzere tüm Erasmus+ Programı başvuruları Türkiye Ulusal Ajansı tarafından alınmakta ve değerlendirilmektedir. Merkezi Teklif Çağrıları ise Brüksel merkezli Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı tarafından yönetilmektedir.
Erasmus+ Nedir?
Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları yepyeni bir adla ve yenilenerek karşımıza çıkıyor:
Erasmus+, 2021-2027 döneminde Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının yerini alıyor.2021-2027 yılları arasında uygulanması planlanan Erasmus+, eğitim, öğretim ve gençlik alanlarının yanı sıra spor alanını da kapsayacak. Erasmus+ ile kişilerin potansiyellerinin açığa çıkarılmasında eğitim ve öğretimin önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapılıyor. Yeni programın amaçlananları:
Erasmus+ bu amaçlar doğrultusunda bireysel öğrenme fırsatlarını ve kurumsal işbirliklerini destekleyecektir.
Erasmus+ Programının Mevcut Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarından Farkı Nedir?
Erasmus+, temel amaçlar ve faaliyetler açısından bakıldığında mevcut programdan çok büyük farklılıklar içermiyor. Yani, Erasmus+’ın da ana hedefleri arasında kişilerin becerilerinin ve istihdam edilebilirliğinin geliştirilmesi, aynı zamanda eğitim - öğretim sistemlerinin modern bir yapıya kavuşturulması yer alıyor. Ancak mevcut programların etkinliğinin arttırılması, daha kolay uygulanabilir ve sade bir yapıya kavuşabilmesi amacıyla bazı değişiklikler öngörülüyor.
Erasmus+ ile; Hayatboyu Öğrenme Programları bünyesinde yürütülmüş olan Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius ve Grundtvig programları ile Gençlik Programı’nı ve 5 uluslararası işbirliği programı da (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink ve Sanayileşmiş Ülkelerle İşbirliği Programı) dahil edilerek Erasmus+ başlığı altında toplanıyor. Yani bundan böyle önceki programların isimleri yerine, yalnızca Erasmus+ ismi kullanılacaktır. Böylece parçalı yapıdan vazgeçilerek, programlar bütünleşik bir yapıya kavuşturulmuştur.
Avrupa Komisyonu Neden Erasmus+ İsmini Tercih Etti?
Erasmus; kamuoyunda daha fazla tanınan, yurt dışında eğitim ve Avrupa işbirliği ile güçlü bir şekilde özdeşleştirilen bir isimdir. Bütüncül, tek bir program oluşturulurken çeşitli ve farklı isimlerin kullanılmasından kaçınılması ve Erasmus markasının bilinirliğinden faydalanılması düşünülmüştür. Bu sebeple, 2014-2020 döneminde eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe kaynakları Erasmus+ adı altındaki faaliyetlerle kullandırılacak.
Erasmus+ Hangi Alanları Destekleyecek?
Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler 3 ana başlık altında toplanıyor:
Yükseköğretim alanında ise, program ülkelerindeki yararlanıcılar, Avrupa sınırları içerisinde veya dünyanın herhangi bir yerindeki yükseköğretim kurumlarında eğitim alma veya ders verme fırsatına sahip olacak. Bu sayede Erasmus+ ile Avrupa’da yükseköğretime olan ilginin arttırılması ve aynı zamanda Avrupa dışındaki ülkelerde de yükseköğretimin geliştirilmesi için elverişli bir ortam oluşturulması hedeflenmektedir.
Eğitim-Öğretimde Neden Yeni Bir AB Yaklaşımına İhtiyaç Var?
Avrupa Birliği, içinde bulunulan ekonomik şartların da etkisiyle, EU2020 Stratejisi’nde koordineli bir büyüme ve istihdam stratejisini ortaya koymuştur. Bu stratejinin ayrılmaz bir parçası da eğitim-öğretimdir.
Avrupa’daki ekonomik şartlar kadar işgücü piyasası da değişime uğramaktadır. Düşük beceri gerektiren işlerin sayısı azalırken yüksek beceri gerektiren işlerin sayısı artmaktadır. 2020 ile birlikte bütün işlerin % 35’nin yüksek beceri gerektiren, yenilikçilik kapasitesi ve adaptasyon kabiliyeti ile yapılabilecek işler olacağı tahmin ediliyor. Buna bağlı olarak, EU2020 Stratejisinin ana hedeflerinden biri yükseköğrenime ulaşımı %32 düzeyinden %40’a yükseltmektir. Erasmus+, yurtdışında eğitim alma ve çalışma yapma fırsatları sayesinde insanların daha fazla ve daha iyi beceriler kazanmalarına yardım etmeyi amaçlıyor.
EU2020 Stratejisi’nin eğitim alanında diğer bir ana hedefi ise erken okul terklerinin %14 düzeyinden %10 düzeyine çekilmesidir. EU2020 Stratejisi, bu amaca katkı sağlamak için her düzeyde eğitim-öğretimin modernizasyonunu destekleyecektir. Yaygın öğrenme ise gençlik değişimleri ve gönüllülük faaliyetleriyle desteklenecektir.
Erasmus+ Genç İşsizliğine Nasıl Çözüm Olacak?
Araştırmalar, eğitiminin bir kısmını yurtdışında alan öğrencilerin yurt dışında iş bulma olasılıklarının daha fazla olduğunu gösteriyor. Erasmus+, gençlerin kişisel gelişimlerini ve iş imkânlarını artırabilecek eğitim ve becerileri kazanmalarına yardım edecektir. Yurtdışında eğitim imkânları, gençlerin dil becerilerini ve uyum yeteneklerini de geliştirecektir.
Araştırma sonuçları, iş bulmak için sadece doğru diplomaya sahip olmanın yeterli olmadığını, işverenlerin çalışanlarında artan oranda –gönüllü çalışmalar gibi- yaygın öğrenme deneyimleri sayesinde kazanılan becerileri aradığını gösteriyor. Nitekim Avrupa Gönüllü Hizmeti’ ne katılmış olan gençlerin %75’i de bu deneyim sayesinde kariyer olanaklarının geliştiğini beyan etmiştir. Erasmus+ ile yaygın öğrenmeye de önem verilecektir.
Erasmus+ Programının Hedef Kitlesi Kimdir?
Erasmus+ ile mevcut programların desteklediği hedef kitle değişmiyor. Yeni dönemde de Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programlarında olduğu gibi her yaş ve her eğitim seviyesinden kişinin ihtiyaçlarına odaklanılıyor.
Çocuk, öğrenci, stajyer, gönüllü fark etmeksizin genç insanlar ile çarpan (multiplier) etkisi oluşturmalarından dolayı öğretmenler, eğiticiler, gençlik çalışanları desteklenmeye devam edecektir.
Erasmus+ programının hedef kitleleri;
Hangi Ülkeler Program Ülkesidir?
Erasmus+ programından yararlanacak ülkeler:
*Bu Bilgiler Ulusal Ajans'tan Alınmıştır.